آروماتراپی چیست؟
آروماتراپی یک روش درمانی کامل است که برای ارتقاء سلامت جسمی و عاطفی و به آرامش رساندن ذهن و روح انسان، از عصاره طبیعی گیاهان (روغنهای گیاهی درمانی) استفاده میکند. گاهی اوقات به آروماتراپی، “رایحه درمانی” ، “عصاره درمانی” یا “روغن درمانی” هم گفته میشود، زیرا بر اساس استنشاق یا استعمال مستقیم عصاره های گیاهی (روغنهای گیاهی درمانی) به کار میرود. آروماتراپی هم یک علم است، هم یک هنر، و امروزه در زمینه های مختلف علمی و پزشکی کاملا شناخته شده است.
استنشاق روغنهای گیاهی درمانی باعث تحریک سیستم بویایی و بخشی از مغز که متصل به قوه بویایی از جمله بینی است می شود. مولکول هایی که وارد بینی یا دهان می شوند به ریه ها منتقل می شوند و از آنجا به قسمت های دیگر بدن می روند. با رسیدن مولکولها به مغز، بر سیستم لیمبیک تأثیر می گذارند که با احساسات، ضربان قلب، فشار خون، تنفس، حافظه، استرس و تعادل هورمون ها در ارتباط است. به این ترتیب، روغنهای گیاهی درمانی می توانند تأثیر لطیفی بر بدن داشته باشند.
در کاربردهای موضعی، روغنهای ماساژ و محصولات مراقبت از پوست در حمام یا هنگام ماساژ از طریق پوست جذب می شوند. ماساژ در منطقهای که روغن قرار دارد می تواند گردش خون را افزایش داده و جذب را افزایش دهد. برخی معتقدند مناطقی که از غدد عرق و فولیکولهای مو غنی تر هستند مانند سر یا کف دست، میتوانند روغنها را به طور مؤثرتر جذب کنند. بنابراین روغنهای گیاهی خیلی قوی را هرگز به طور خالص روی پوست اعمال نکنید و آنها را قبلا با روغن حامل رقیق کنید. معمولاً چند قطره روغن گیاهی خیلی قوی را با چند قطره روغن حامل مثل روغن بادام شیرین یا روغن زیتون ترکیب کنید و سپس استعمال کنید.
چند سال است که آروماتراپی وجود دارد؟
انسان ها هزاران سال از آروماتراپی استفاده کرده اند. فرهنگ های باستانی در چین ، هند ، مصر و جاهای دیگر اجزای گیاهان معطر را با مرهم ها و سایر عصاره ها ترکیب می کردند. چون در آن زمان ها نیز هر دو مزایای جسمی و روانی این مواد طبیعی کشف شده بودند، برای اهداف پزشکی و دینی نیز مورد استفاده قرار می گرفتند.
استخراج روغنهای گیاهی درمانی به روش تقطیر، در قرن 10 به ایرانیان منسوب شده است. اطلاعات مربوط به تقطیر روغنهای گیاهی درمانی در قرن شانزدهم در آلمان منتشر شد و پزشکان فرانسوی در قرن 19 پتانسیل عصاره های گیاهی در معالجه بیماری را تشخیص دادند.
با آنکه پزشکان قرن نوزدهم بر استفاده از داروهای شیمیایی متمرکز شدند، اما پزشکان فرانسوی و آلمانی همچنان به نقش گیاه شناسی طبیعی در معالجه بیماری اصرار داشتند.
اصطلاح “آروماتراپی” توسط یک شیمیدان فرانسوی به نام René-Maurice Gattefossé ابداع شده است. او در سال 1937 کتابی در این مورد منتشر کرد و در مورد کاربرد درمانی روغنهای گیاهی در علم پزشکی بحث کرد.
درمان به روش آروماتراپی چگونه انجام میشود؟
آروماتراپی با استفاده از دستگاهها و ابزارهای زیر از طریق حس بویایی، استنشاق و حس لامسه پوست موثر واقع میشود.
- دیفیوزر (دستگاه پراکندن روغنهای گیاهی درمانی ترکیب شده در آب با کمک تکنولوژی اولترا سونیک)
- اسپریتزر (اسپری دستی مخصوص پراکندن روغنهای گیاهی درمانی)
- ترکیب روغنهای گیاهی درمانی با کرم ها یا لوسیون ها برای ماساژ یا کاربرد موضعی، یا به هنگام حمام نمک کردن
- دستگاه بخار صورت (با قابلیت پراکندن روغنهای گیاهی درمانی)
- افزودن به وان حمام حاوی آب گرم
- کمپرس گرم و سرد
- ماسک های سفالی
می توانید از همه روشهای فوق به تنهایی یا ترکیبی استفاده کنید.
بیش از 300 نوع روغنهای گیاهی درمانی موجود است، اما به طور کلی ، مردم از محبوب ترین آنها از نظر عطر و کاربرد استفاده می کنند.
نکته قابل توجه هنگام خرید روغنهای گیاهی درمانی این است که:
- باید فاقد مواد افزودنی، فاقد مواد مصنوعی و مواد نگهدارنده باشد.
- باید کاملا طبیعی، ارگانیک، خالص، تازه و با کیفیت باشند.
- باید از طریق یکی از روشهای استاندارد شده مانند پرس سرد، تقطیر با آب، تقطیر با بخار یا تقطیر خشک تهیه شده باشند، تا تمام خواص درمانی آنها حفظ شده باشد.
هر نوع از روغنهای گیاهی درمانی دارای مجموعه ای از خواص درمانی ، کاربرد و اثر بی نظیر است. ترکیب آنها با یکدیگر برای ایجاد هم افزایی فواید دیگری را نیز به همراه خواهد داشت.
مزایایی آروماتراپی:
- تسکین انواع دردهای عصبی و عضلانی
- تسکین درد مفاصل
- کاهش استرس و اضطراب
- بهبود کیفیت خواب
- تسکین سردرد و میگرن
- کاهش عوارض جانبی شیمی درمانی
- ضد عفونی کننده خیلی قوی
- مبارزه با انواع باکتری ها ، ویروس ها و قارچ ها
- بهبود هضم غذا و کمک به سیستم گوارش
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- بهبود وضعیت بیماران قلبی
- بهبود وضعیت بیماران سرطانی
- کاهش دردهای ناشی از عوارض شیمی درمانی
توانایی بالقوه درمان به روش آروماتراپی در موارد زیر بسیار مطرح است:
- بهبود وضعیت آسم و رفع مشکلات تنفسی
- بهبود وضعیت بیخوابی و کسب خواب عمیق
- رفع خستگی های روحی و جسمی روزانه
- رفع التهاب
- بهبود مسائل مربوط به قاعدگی
- بهبود علایم آلوپسی
- کمک به بهبود علایم سرطان
- رفع اختلال نعوظ
- بهبود علایم آرتروز
- بهبود علایم یائسگی
محبوب ترین روغنهای گیاهی درمانی برای آروماتراپی عبارتند از:
- روغن مریم گلی
- روغن سرو کوهی
- روغن اکالیپتوس
- روغن رازیانه
- روغن گل شمعدانی
- روغن زنجبیل
- روغن گل بی مرگ (هلیکریزوم)
- روغن اسطوخودوس
- روغن لیمو
- روغن نرولی
- روغن نعناع
- روغن بابونه
- روغن گل سرخ، گل رز و انواع آن
- روغن رزماری
- روغن درخت چای
- روغن یلانگ یلانگ
- روغن یاس
- روغن پونه کوهی
شما می توانید از هر تعداد از روغنهای گیاهی درمانی دلخواه خود استفاده کنید. به عنوان مثال ، آنها را به لوسیون های بدن یا روغنهای حامل اضافه کنید و سپس آنها را بصورت موضعی بمالید. یا آنها را در صابون مایع ، خمیردندان یا دهانشویه قرار دهید. همچنین می توانید عصاره ها را در اتاق خود به روش دلخواه (دیفیوز، بخور، اسپری) پخش کرده یا بپاشید و یا آنها را درون وان حمام بریزید.
موارد منع مصرف:
از آنجا که روغنهای گیاهی درمانی می توانند به عنوان یک داروی قدرتمند عمل کنند، در دوران بارداری از مصرف روغن ریحان، روغن دارچین، روغن مریم گلی، روغن میخک، روغن سرو کوهی، روغن رازیانه، روغن گل یاس، روغن مرزنجوش، روغن میر، روغن گل سرخ (روغن گلاب)، روغن رزماری و روغن آویشن، پرهیز کنید. اگرچه این روغن ها کاملاً سالم هستند، اما به دلیل اینکه می توانند هورمون هایی را تحت تأثیر قرار دهند، در این مرحله توصیه نمی شوند.
اطلاعات موجود در این سایت جایگزینی برای مشاوره، تشخیص یا درمان توسط پزشک مجاز نیست.
امیدواریم این مقاله مفید واقع شده باشد!
نظرات خود را در بخش نظرات، با ما در میان بگذارید.
با تشکر فراوان